#review | Life is Strange 2 & The Awesome Adventures of Captain Spirit
Τα Life is Strange είναι μία από τις σειρές που έχω απολαύσει περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Χωρίς να πρόκειται για AAA κυκλοφορίες, είναι από εκείνα τα παιχνίδια που μου προσφέρουν σταθερά ευχάριστες εμπειρίες: καλογραμμένους χαρακτήρες, ενδιαφέρουσα πλοκή, ιστορία με βάθος και ανησυχίες, teenage vibes και όλα αυτά ενώ καταπιάνονται ώριμα με καταστάσεις που πολλοί άλλοι τίτλοι αποφεύγουν. Αυτά τουλάχιστον μέχρι να παίξω το Life is Strange 2.
Αν και sequel του πρώτου παιχνιδιού, δεν σχετίζεται καθόλου μαζί του αν εξαιρέσουμε μία επιδερμική αναφορά της Arcadia Bay και ένα αναπάντεχο — αλλά απόλυτα καλοδεχούμενο — cameo προς το τέλος. Ως εκ τούτου, ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει ασχοληθεί με κανένα τίτλο της σειράς, δεν θα χάσει κάτι από το background. Στο Life is Strange 2, πρωταγωνιστές είναι δύο αδέλφια, ο Sean και ο Daniel, οι οποίοι έπειτα από ένα τραγικό ατύχημα, βρίσκονται ορφανοί να περιπλανιούνται ανά τις ΗΠΑ.
Στα πέντε επεισόδια του παιχνιδιού, βλέπουμε τον Sean να προσπαθεί να φροντίσει τον εννιάχρονο Daniel ζώντας — ή θυσιάζοντας — παράλληλα την εφηβεία του. Όπως και σε κάθε άλλο Life is Strange, έτσι και εδώ οι επιλογές του παίκτη θα καθορίσουν σε έναν αρκετά μεγάλο βαθμό την εξέλιξη – ως επί το πλείστον μέσα από τη διαμόρφωση της προσωπικότητας του Daniel. Ουσιαστικά η ισορροπία ανάμεσα στους δύο ρόλους του Sean — του έφηβου και του κηδεμόνα — που είναι και ο playable χαρακτήρας, είναι το «ζουμί» του Life is Strange 2.
Τα παραπάνω ακούγονται ενδιαφέροντα και θα μπορούσαν να είναι, αν η Dontnod δεν τα αφηγείτο με έναν εξαιρετικά βαρετό και προβλέψιμο τρόπο. Στην πράξη το παιχνίδι κάνει μία γιγαντιαία κοιλιά για τριάμισι επεισόδια (από την αρχή του δεύτερου, ως τα μισά του πέμπτου) κατά τη διάρκεια των οποίων απλά… υπέμεινα. Η πλοκή δεν είχε καμία έκπληξη, οι διάλογοι ήταν τραβηγμένοι από τα μαλλιά, οι NPC ξεπερνούσαν σε γραφικότητα ο ένας τον άλλο, ενώ οι δύο βασικοί χαρακτήρες όχι απλά δεν με έκαναν να ταυτιστώ μαζί τους αλλά μου δημιούργησαν έναν απίστευτο εκνευρισμό.
Το παιχνίδι πάσχει εξ αρχής. Η απόφαση στην οποία βασίζεται (no spoilers here) είναι τουλάχιστον βλακώδης ενώ στην πορεία, ακόμα κι όταν όλα δείχνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, ο Sean που είναι κι εκείνος που αποφασίζει — και — για λογαριασμό του αδελφού του, συνεχίζει να κάνει το δικό του, χωρίς φυσικά ο παίκτης να έχει λόγο σε αυτό. Η Dontnod θέλησε να καταδείξει κοινωνικά ζητήματα όπως τον ρατσισμό (τα δύο αδέλφια είναι μεν Αμερικανοί αλλά με μεξικανική καταγωγή) και την αστυνομική βία, όμως το έκανε με τόση υπερβολή που εμένα τουλάχιστον με έχασε.
Το Life is Strange 2 δεν μου άρεσε. Το έπαιξα, το τερμάτισα και παρ’ ό,τι στο φινάλε του προσπάθησε όπως-όπως να σώσει τα πράγματα εν τέλει δεν τα κατάφερε. Σαν παιχνίδι είναι μέτριο, σαν Life is Strange κακό. Αν είστε κι εσείς φαν της σειράς όπως κι εγώ μπορείτε να το δείτε, ειδάλλως ασχοληθείτε με κάποιο άλλο επεισόδιο του franchise ή το πολύ δυνατό Tell Me Why.
The Awesome Adventures of Captain Spirit
Πριν ξεκινήσω το κυρίως παιχνίδι, ασχολήθηκα με το The Awesome Adventures of Captain Spirit, ένα συμπαθέστατο DLC το οποίο όμως κάποιος μπορεί να κατεβάσει δωρεάν και να παίξει ακόμα και χωρίς το Life is Strange 2. Πρωταγωνιστής του είναι ο Chris Eriksen, ένα παιδί που ζει με τον αλκοολικό πατέρα του έπειτα από τον θάνατο της μητέρας του. Για να καταπολεμήσει τη μοναξιά του, ο Chris δημιουργεί το δικό του multiverse με κεντρικό ήρωα τον Captain Spirit. Κάπου εκεί, ακροβατώντας μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, ο παίκτης μπαίνει στην υπόθεση. Το gameplay του είναι αυτό ενός τυπικού Life is Strange με τα γεγονότα του να εξελίσσονται παράλληλα με το δεύτερο επεισόδιο του Life is Strange 2. Προσφέρει δε χρήσιμο background αν θελήσετε, ως Sean, να σκύψετε πάνω από τα προβλήματα του μπαμπά του Chris όταν τον συναντήσετε – προσωπικά το απέφυγα κρατώντας όσο πιο χαμηλό προφίλ γινόταν. Ευχάριστο, μικρό και δωρεάν, δεν έχετε λόγο να μην το δοκιμάσετε, έτσι για την εμπειρία.
Μου θύμισε: Life is Strange, Life is Strange: Before the Storm, Tell Me Why
Κυκλοφορία έκδοσης: Δεκέμβριος 2019
Πλατφόρμες: PS4, Xbox One, PC, Switch