#review | Inkulinati
Υπάρχουν δύο στοιχεία στα οποία θα πρέπει να σταθεί κάποιος μιλώντας για το Inkulinati: η αισθητική του και το gameplay του. Αμφότερα είναι τόσο ιδιαίτερα που αξίζουν ειδική μνεία, έστω κι αν το πρώτο εξηγείται πολύ πιο εύκολα με λέξεις. Θα μου επιτρέψετε όμως να ξεκινήσω από το δεύτερο διότι πριν από οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να σας εξηγήσω περί τίνος πρόκειται.
Στην πράξη μιλάμε για ένα 2D turn-based παιχνίδι στρατηγικής με την όλη λογική του να παραπέμπει σε σκάκι. Κάθε παρτίδα εξελίσσεται σε έναν διαφορετικό χάρτη, η μορφολογία του οποίου παίζει τεράστιο ρόλο αφού ευνοεί διαφορετικές μονάδες. Η κάθε πλευρά έχει ως επικεφαλής μία μικρογραφία του κάθε παίκτη, το λεγόμενο Tiny Inkulinati ή Tiny. Αυτό έχει το δικό του ρεπερτόριο κινήσεων, όμως κατά βάση μπορεί να δημιουργήσει νέες μονάδες χρησιμοποιώντας μελάνι που συλλέγετε σε κάθε γύρο. Αν και οι λεπτομέρειες αλλάζουν ανάλογα με τον τύπο του εκάστοτε παιχνιδιού, ο γενικός κανόνας είναι πως προσπαθείτε να εξολοθρεύσετε τις αντίπαλες μονάδες ή το εχθρικό Tiny.
Περνώντας στις μονάδες, η καθεμία έχει τα δικά της πλεονεκτήματα. Κάποιες επιτίθενται σε περισσότερες από μία θέσεις, ορισμένες δημιουργούν παρατεταμένα εφέ στον χάρτη, άλλες πετούν προσεγγίζοντας πολύ πιο εύκολα απομακρυσμένα σημεία κλπ. Η κάθε πλευρά μπορεί να έχει έως και πέντε ενεργές ταυτόχρονα, εφ’ όσον φυσικά υπάρχει το απαραίτητο μελάνι. Μετά από κάθε παρτίδα, οι μονάδες που χρησιμοποιήθηκαν συλλέγουν boredom που αυξάνει το κόστος δημιουργίας τους, καθώς ο σχεδιαστής… βαριέται να σκιτσάρει τα ίδια ξανά και ξανά, οπότε θα χρειαστεί προσεκτικό rotation εκ μέρους σας προκειμένου να διατηρήσετε την ισορροπία στον στρατό σας. Πέραν των μονάδων, πριν από κάθε μάχη θα επιλέγετε και hand actions για το Tiny σας, πάντα βάσει της πρόκλησης που σας περιμένει.
Διαβάζοντας τα παραπάνω, ίσως να σας δημιουργήθηκαν ενδοιασμοί σχετικά με τη δυσκολία του παιχνιδιού. Θα χαρακτήριζα το Inkulinati βαθύ αλλά όχι πολύπλοκο. Η συμβουλή μου είναι πριν ξεκινήσετε την campaign του, να ολοκληρώσετε την Academy καθώς επί της ουσίας πρόκειται για ένα μεγάλου μήκους tutorial που όμως θα σας βάλει για τα καλά στο πνεύμα, εξηγώντας σας με απόλυτα κατανοητό τρόπο κάθε μηχανισμό (και είναι και διασκεδαστικό). Κρίνοντας από τη δική μου εμπειρία, θα βγείτε άλλοι άνθρωποι. Όσο για το στόρι, ξεκινά με πέντε acts, καθένα εκ των οποίων περιλαμβάνει μια σειρά από μάχες πριν το απαραίτητο boss fight. Για να δείτε δε το πραγματικό φινάλε, θα χρειαστεί να ολοκληρώσετε τον τίτλο τρις, αν και κανένα playthrough δεν θα είναι το ίδιο.
Από αισθητικής πλευράς, το Inkulinati είναι ολόιδιο με το Pentiment! Μάλιστα έπειτα από ορισμένα updates, πλέον πρόκειται για κανονικό crossover — ο χαρακτήρας μου, για παράδειγμα, ήταν ο Andreas Maller, ο πρωταγωνιστής του τίτλου της Obsidian! Η όλη παρουσίαση είναι πανομοιότυπη, με τις μάχες να εξελίσσονται σε σελίδες μεσαιωνικών βιβλίων, τα κείμενα να υιοθετούν τις ίδιες γραμματοσειρές (ή τέλος πάντων στυλ) και τις μονάδες να προέρχονται από έργα της εποχής. Η λέξη Inkulinati άλλωστε είναι σύνθετη από το «ink» και το «Illuminati» — σαν να λέμε οι Πεφωτισμένοι του μελανιού. Το δε χιούμορ είναι διάχυτο κατά τη διάρκεια της campaign, από τα ονόματα και τις κινήσεις των μονάδων, μέχρι τους διαλόγους και βέβαια τα διάφορα εφέ.
Βρήκα το Inkulinati πανέξυπνο. Ο βαθμός δυσκολίας του δεν ήταν μεγάλος με μία και μόνη εξαίρεση. Συνέχισα να μαζεύω φτερά γραφής (ο ένας από τους τρεις πόρους του παιχνιδιού) λόγω ανασφάλειας αλλά ουδέποτε τα χρειάστηκα. Όταν συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να παίξω την campaign του τρεις φορές, κάπως μου κακοφάνηκε αλλά εν τέλει το διασκέδασα. Θα το βρείτε και στο Game Pass οπότε δεν κοστίζει κάτι να του δώσετε μια ευκαιρία. Το πιθανότερο είναι πως θα κολλήσετε μαζί του.
Μου θύμισε: -
Κυκλοφορία έκδοσης: Φεβρουάριος 2024
Πλατφόρμες: PS5, Xbox Series X|S, PS4, Xbox One, PC, Switch