#review | Weird West
Το Weird West ήταν ένας από τους τίτλους που περίμενα πώς και πώς φέτος. Κάτι ο κόσμος και κάτι το gameplay του, ήταν αρκετά για να με γεμίσουν προσμονή, κάνοντάς με να μετρώ αντίστροφα τις μέρες ως την κυκλοφορία του. Μέχρι που το προπαρήγγειλα κιόλας — αν και προσφέρεται και μέσω Game Pass! Το μετάνιωσα; Ούτε καν.
Ας αρχίσουμε όμως από τα βασικά. Το Weird West είναι ένα twin-stick shooter που εκτυλίσσεται σε μία ιδιαίτερη εκδοχή της Άγριας Δύσης. Εκεί, βλέπετε, εκτός από καουμπόηδες και ινδιάνους υπάρχουν μάγισσες, ζόμπι, λυκάνθρωποι, πνεύματα και άλλα τέτοια «περίεργα». Το weird west άλλωστε ως όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει αυτόν ακριβώς τον υβριδικό κόσμο και ο ομώνυμος τίτλος της WolfEye Studios δε θα μπορούσε να τον αποτυπώσει καλύτερα.
Το παιχνίδι διηγείται πέντε ιστορίες με ισάριθμους πρωταγωνιστές, οι οποίοι συνδέονται με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Ο κάθε χαρακτήρας έχει μία αποστολή την οποία καλείται να εκπληρώσει. Όταν τα καταφέρετε, συνεχίζετε με τον επόμενο. Δεν θα επεκταθώ περαιτέρω διότι προσωπικά ένιωσα πως όσο περισσότερο καταλάβαινα τι συμβαίνει, τόσο μεγαλύτερη ήταν η λαχτάρα μου να φτάσω στο φινάλε.
Στο Weird West θα ζήσετε και θα πεθάνετε με τις επιλογές σας. Κάτι που κάνατε παίζοντας με τον πρώτο χαρακτήρα δηλαδή, ενδεχομένως να το βρείτε μπροστά σας πολύ αργότερα. Ο τίτλος προσφέρει πλήρη ελευθερία κινήσεων και όταν λέω «πλήρη», το εννοώ. Αν θέλετε φερ’ ειπείν μπορείτε να «καθαρίσετε» τους πάντες, ακόμα και τους βασικούς ΝPC: το παιχνίδι θα συνεχιστεί κανονικά.
Η ισομετρική του προβολή μου θύμισε τα παλιά, καλά Fallout. Τα cel-shaded γραφικά ενισχύουν τον χαρακτήρα του, κάνοντας κάθε σκηνή να μοιάζει με ένα μικρό διόραμα. Το δε σκιτσαρισμένο στυλ παραπέμπει σε διαδραστικό κόμικ (XIII κανείς;). Καθώς αποκαλύπτετε τον χάρτη του Weird West, θα εμφανίζονται νέες περιοχές τις οποίες μπορείτε να επισκεφθείτε, από πόλεις και φάρμες, μέχρι σπηλιές και βάλτους.
Δυστυχώς πολλά από τα dungeons του παιχνιδιού χρησιμοποιούν τους ίδιους χάρτες, κάτι που σε έναν βαθμό με απογοήτευσε αφού ένιωθα ότι επισκεπτόμουν πρακτικά τα ίδια μέρη. Η προσοχή στη λεπτομέρεια ωστόσο είναι εκπληκτική: αν προσέξετε π.χ. τα νεκροταφεία, θα δείτε ότι σταδιακά δημιουργούνται νέοι τάφοι, ανάλογα με το πόσους έχετε σκοτώσει στην εκάστοτε περιοχή!
Εφ’ όσον αποφασίσετε να εμπλακείτε σε μάχη, θα πρέπει να φροντίσετε να έχετε καλύψει τα νώτα σας. Η AI βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα, με τους εχθρούς να σπεύδουν να σας περικυκλώσουν, χρησιμοποιώντας παράλληλα σφαίρες και εκρηκτικά. Εννοείται πως μπορείτε να εκμεταλλευτείτε στοιχεία του περιβάλλοντος όπως βαρέλια (με δυναμίτη ή δηλητήριο), φανάρια και θάμνους για να παγιδεύσετε τους αντιπάλους σας, προκαλώντας τους ακόμα μεγαλύτερη φθορά.
Στο πλευρό σας θα έχετε συντρόφους που θα σας ακολουθήσουν είτε λόγω της φήμης σας, είτε λόγω της τσέπης σας. Η stealthy προσέγγιση είναι μακράν ο ασφαλέστερος δρόμος, όμως κακά τα ψέματα, δεν έχει την πλάκα που έχει το πιστολίδι. Σε τελική ανάλυση, στην Άγρια Δύση είστε βρε αδερφέ! Καθώς παίζετε θα ενισχύετε τον εξοπλισμό σας αλλά και τους ίδιους τους χαρακτήρες. Αν και βρήκα τα perks εξαιρετικά χρήσιμα, δεν μπορώ να πω το ίδιο και για τα abilities αφού τα χρησιμοποίησα ελάχιστα (βασικά δε μου χρειάστηκαν).
Έπαιξα το παιχνίδι με ποντίκι/πληκτρολόγιο, όμως νομίζω πως η όλη εμπειρία είναι πολύ πιο άνετη με χειριστήριο. Χωρίς να βιάζομαι, χρειάστηκα γύρω στις 35 ώρες για να το τερματίσω. Συνειδητοποίησα δε, ότι τα sessions μου δεν κρατούσαν πάνω από δυο-τρεις ώρες, κάτι που ουσιαστικά με βοήθησε με τον τρόπο του να απολαύσω το Weird West ακόμα περισσότερο. Αν το κόνσεπτ σας ιντριγκάρει και δεν λέτε όχι στα twin-stick shooters, μην το σκέφτεστε καν.
Μου θύμισε: -
Κυκλοφορία έκδοσης: Μάρτιος 2022
Πλατφόρμες: PS4, Xbox One, PC