#review | The Walking Dead: A New Frontier
Έχοντας ανακτήσει τη… φόρμα μου με το spin-off της Michonne, η περιπλάνησή μου στον κόσμο των The Walking Dead της Telltale Games συνεχίστηκε με την τρίτη σεζόν της ιστορίας και το The Walking Dead: A New Frontier.
Η διάθεσή του μάλιστα μέσω του Xbox Game Pass, σήμαινε ότι αφ’ ενός μπορούσα να το απολαύσω δωρεάν (όπως συνέβη με τόσους άλλους τίτλους — βλ. Metro Exodus και Thief of Thieves: Season One) και αφ’ ετέρου ο κόσμος του θα διαμορφωνόταν βάσει των επιλογών μου στα πρώτα δύο παιχνίδια της σειράς, μιας που και τα δύο τα είχα παίξει στο Xbox One. Φίνα!
Η περίπτωση του The Walking Dead: A New Frontier είναι κομματάκι ιδιαίτερη. Από πλευράς gameplay δεν πρωτοτυπεί ούτε κατ’ ελάχιστον: στηρίζεται στη γνωστή συνταγή της Telltale, δίχως να τη φρεσκάρει πρακτικά καθόλου. Ο παίκτης καλείται σε δευτερόλεπτα να πάρει αποφάσεις που θα διαμορφώσουν τις σχέσεις του με τους διάφορους χαρακτήρες και θα «κουβαλά» μαζί του σε όλο το παιχνίδι, τη στιγμή που η δράση εξελίσσεται κατά κύριο λόγο μέσω quick-time events.
Η Clementine επιστρέφει κατά τι μεγαλύτερη, μόνο που αυτή τη φορά περιορίζεται σε δευτερεύοντα ρόλο και σε… δόσεις. Η παρουσία της αποτελεί και τον μοναδικό συνδετικό κρίκο μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης σεζόν της σειράς. Το πρόβλημα που εντόπισα εδώ ωστόσο, είναι πως στο μεγαλύτερο μέρος του A New Frontier, στη θέση της Clementine θα μπορούσε να βρίσκεται ένα οποιοδήποτε άλλο τυχαίο πρόσωπο — και σίγουρα υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να εκμεταλλευτεί κανείς έναν χαρακτήρα στον οποίο έχει βασίσει δύο ολόκληρες σεζόν.
Το The Walking Dead: A New Frontier φροντίζει να επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία τη σημασία της οικογένειας. Τι είναι αυτό όμως που καθορίζει μία οικογένεια; Είναι οι βιολογικοί (βλ. αίματος) ή οι συναισθηματικοί δεσμοί; Εδώ είναι που ο παίκτης καλείται να δώσει τη δική του απάντηση, μέσα από τον τρόπο που θα επιλέξει να προσεγγίσει την ιστορία του παιχνιδιού. Το ερωτικό τρίγωνο που δημιουργεί ο τίτλος μεταξύ του πρωταγωνιστή Javi, του αδερφού του David και της συζύγου του, Kate είναι αρκετά ενδιαφέρον, ωστόσο στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά απ’ ό,τι φαίνονται.
Ο λόγος γι’ αυτό είναι η παρουσία δύο εκ των πλέον εκνευριστικών — μαζί με τον Kenny, όσοι τον θυμάστε — χαρακτήρων στη σειρά: του David και του γιου του, Gabe. Αμφότεροι δε, αναπαράγουν χιλιοχρησιμοποιημένα κλισέ. Ο πρώτος αυτό του άξεστου, στενοκέφαλου πρώην στρατιωτικού και ο δεύτερος εκείνο του επαναστάτη χωρίς αιτία έφηβου. Ειδικά ο Gabe, εκτός όλων των άλλων είναι και εντελώς άχρηστος. Δε θυμάμαι μία φορά να έκανε ή να είπε κάτι σωστά. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως όταν έρθει η ώρα των κρίσιμων επιλογών, δίλημμα επί της ουσίας δεν υφίσταται.
Παρ’ ό,τι δεν εισάγει τίποτα το καινούριο, το The Walking Dead: A New Frontier έρχεται να μας ξαναβάλει στο κλίμα της σειράς της Telltale. Θέτοντας τις βάσεις για την τέταρτη και τελευταία σεζόν, θα προσφέρει γύρω στις έξι ώρες αναμενόμενης και δίχως εκπλήξεις ψυχαγωγίας. Σημειώστε ότι με την Telltale να μας έχει αφήσει χρόνους, δεν προσφέρονται πλέον στατιστικά όσον αφορά στις αποφάσεις σας…
Μου θύμισε: The Walking Dead: Michonne
Κυκλοφορία έκδοσης: Δεκέμβριος 2016
Πλατφόρμες: PS4, Xbox One, PC, Switch, iOS, Android