#review | Stacklands
Το Stacklands συνδυάζει δύο είδη παιχνιδιών για τα οποία τρέφω ιδιαίτερη συμπάθεια: τα card και τα city/village builder games. Όσο χαριτωμένο κι αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως όμως, είναι εξαιρετικά απαιτητικό, κάτι που εμένα τουλάχιστον με έπιασε απροετοίμαστο.
Η κεντρική ιδέα είναι η εξής: αγοράζετε φακελάκια με κάρτες οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν πρώτες ύλες, χωρικούς, αντικείμενα, ζώα ή αντιπάλους. Τις χρησιμοποιείτε καταλλήλως προκειμένου να παραχθούν τα αγαθά που επιθυμείτε και όσες δεν χρειάζεστε, τις πουλάτε ώστε να αγοράσετε καινούριες. Το Stacklands έρχεται με διάφορα πακέτα καρτών, καθένα εκ των οποίων έχει διαφορετικό κόστος και προσφέρει τις δικές του κάρτες.
Όσο περισσότερο επεκτείνετε το χωριό σας (τις κάρτες δηλαδή που βρίσκονται στο ταμπλό), τόσο περισσότερο θα αρχίσετε να ξανοίγεστε. Το παιχνίδι σας δίνει μία λίστα από quests: κάποια συνθέτουν έναν βασικό κορμό ενώ κάποια άλλα αποτελούν τις δευτερεύουσες αποστολές. Ολοκληρώστε αρκετά εξ αυτών (δημιουργώντας αντικείμενα, εξοπλίζοντας χαρακτήρες και εξουδετερώνοντας συγκεκριμένους αντιπάλους) και θα αποκτήσετε πρόσβαση σε ακόμα περισσότερα πακέτα καρτών — στην περίπτωση δε του main plot, θα ξεκλειδωθεί ένας δεύτερος χάρτης με νέα αντικείμενα, bosses, μηχανισμούς και αποστολές.
Οι κάρτες στο Stacklands χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες, καθεμία εκ των οποίων έχει και διαφορετικό χρώμα για να τη διακρίνετε ευκολότερα. Οι κόκκινες είναι εχθροί που θα κινηθούν αυτόματα προς το μέρος του κοντινότερου χωρικού σας. Οι πορτοκαλί είναι αναλώσιμα: στο τέλος του κάθε γύρου (ή φεγγαριού όπως τους λέει το παιχνίδι) βεβαιωθείτε ότι έχετε τον απαιτούμενο αριθμό, ειδάλλως θα ξεκινήσετε να μετράτε πτώματα. Οι ροζ απεικονίζουν κτήρια, οι μαύρες πόρους προς εκμετάλλευση και οι γκρι πρώτες ύλες και αντικείμενα. Ανάμεσά τους θα εντοπίσετε και ιδέες, blueprints δηλαδή χάρη στα οποία θα δημιουργήσετε νέες κάρτες.
Ο συνδυασμός των καρτών δεν θα μπορούσε να είναι απλούστερος: απλά αφήνετε μία επάνω στην άλλη με ένα απλό drag & drop (το περίγραμμα της δεύτερης γίνεται εν τοιαύτη περιπτώσει διακεκομμένο προς διευκόλυνσή σας) και το νέο αντικείμενο δημιουργείται. Θα πρέπει προηγουμένως να έχετε ανακαλύψει την ιδέα, που έγραφα πιο πάνω ή απλά να έχετε όρεξη για πειράματα, αφού αντικείμενα δημιουργούνται ακόμα κι αν δεν ξέρετε επισήμως τον σωστό συνδυασμό καρτών. Η σχετική λίστα πάντως στο αριστερό τμήμα της οθόνης σας, σας δίνει ανά πάσα στιγμή πλήρη εικόνα των ιδεών που γνωρίζετε και των διαθέσιμων quests.
Η αισθητική του Stacklands είναι αρκετά ανάλαφρη και σε έναν — μικρό — βαθμό μου θύμισε το Guild of Dungeoneering. Ο κάθε χωρικός σας έχει τρεις θέσεις εξάρτισης: όπλο, πανοπλία, κράνος. Ανάλογα με το πρώτο, υιοθετεί και τον αντίστοιχο ρόλο. Δώστε του δηλαδή ένα τόξο και θα μετατραπεί σε τοξότη. Εφοδιάστε τον με καλάμι ψαρέματος και θα γίνει ψαράς. ΟΚ, δεν πρόκειται να βοηθήσει ιδιαίτερα στις μάχες αλλά όταν όλοι θα καλάρουνε μα δε θα βγάζουν ψάρια, εκείνος θα καλάρει και θα βγάζει καλαμάρια. Μιας και αναφέρθηκα στις μάχες, δεν πρόκειται να εμπλακείτε καθόλου πέραν του αριθμού των συμμετεχόντων. Απλά φροντίστε να έχετε κατανείμει σωστά τις δυνάμεις σας για να αποφύγετε το Βατερλώ.
Προσέξτε: το Stacklands δεν είναι παίξε-γέλασε. Στα πρώτα μου δύο playthroughs απέτυχα οικτρά. Εκνευρισμένος, ξεκίνησα ένα τρίτο δίχως εχθρούς το οποίο δεν είχε ιδιαίτερη πρόκληση αλλά μου έμαθε καλύτερα το παιχνίδι (οι κάρτες που ανακαλύπτετε σε κάθε παρτίδα, μένουν στη συλλογή σας). Κάπως έτσι οπλίστηκα με υπομονή και η τέταρτη φορά ήταν κι η φαρμακερή. Σημειώστε ότι το παιχνίδι αποθηκεύει αυτόματα την πρόοδό σας (μέγα σφάλμα κατά τη γνώμη μου), οπότε μία λάθος κίνηση μπορεί να σας στείλει ξανά στο μηδέν.
Αποτελεί αυτό αποτρεπτικό παράγοντα για την αγορά του; Κατά τη γνώμη μου όχι. Ξεκινήστε το Stacklands χαλαρά, εξοικειωθείτε μαζί του κι όταν νιώσετε έτοιμοι, δώστε του να καταλάβει. Θα το ‘φχαριστηθείτε.
Μου θύμισε: -
Κυκλοφορία έκδοσης: Απρίλιος 2022
Πλατφόρμες: PC