#review | PC Building Simulator
Οι εξομοιωτές συνιστούν μία πολύ ιδιαίτερη κατηγορία video games, καθώς συχνά καλούνται να ισορροπήσουν στην εξαιρετικά λεπτή γραμμή μεταξύ ψυχαγωγίας και προσομοίωσης. Το PC Building Simulator είναι ένα από αυτά τα παιχνίδια που τα καταφέρνουν περίφημα, προσφέροντας μία ευχάριστη εμπειρία μεν που δεν απέχει και πολύ απ’ την πραγματικότητα δε.
Για να είμαι ειλικρινής, δεν θυμάμαι πότε το εγκατέστησα για πρώτη φορά στον υπολογιστή μου. Το PC Building Simulator, βλέπετε, είναι σαν την αντιβίωση: τρεις φορές τη μέρα, συνήθως μετά το φαγητό για καναδυό βδομάδες. Η ίδια του η φύση βέβαια είναι τέτοια που έπειτα από λίγο καιρό καταντά μονότονο με αποτέλεσμα να περιορίζεται σε δραστηριότητα δεύτερης οθόνης (ενώ π.χ. παρακολουθείτε στην άλλη κάποια τελειωμένη σειρά, καίγοντας και τα τελευταία εγκεφαλικά κύτταρα που σας έχουν απομείνει).
Η φάση με το PC Building Simulator είναι απλή: συναρμολογείτε και επιδιορθώνετε υπολογιστές. Το παιχνίδι διαθέτει μία campaign, στο πλαίσιο της οποίας, ο αγιογδύτης θείος Tim σας πουλάει ένα «μαγαζί για κομπιούτερ» που βρίσκεται σε νοικιασμένο χώρο, άνευ στοκ και με μοναδική προίκα τις άθλιες κριτικές του. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο εσείς μπαίνετε μέτοχοι (όσο προχωράτε, ο θείος θα εμφανίζεται πουλώντας ποσοστά) και κάπως έτσι ξεκινάτε την καριέρα σας ως τεχνικοί υπολογιστών (ασούμε®).
Οι πελάτες επικοινωνούν μαζί σας μέσω emails, εξηγώντας σας τι θέλουν και πόσα πληρώνουν για εξαρτήματα και εργασία. Διαβάζοντας τα μηνύματά τους, θα πάρετε τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τη δουλειά που πρέπει να φέρετε εις πέρας. Άλλοτε θα πρέπει να κάνετε επιδιορθώσεις, άλλοτε αναβαθμίσεις και άλλοτε να στήσετε ολόκληρα desktops εκ του μηδενός κομμάτι-κομμάτι. Εν καιρώ θα αρχίσετε να καταπιάνεστε και με πιο πολύπλοκα θέματα όπως για παράδειγμα overclocking και σύνθετα συστήματα υδρόψυξης.
Ολοκληρώνοντας τις εργασίες που σας ανατίθενται κερδίζετε χρήματα και XP, ξεκλειδώνετε νέο και πιο «βαρβάτο» εξοπλισμό και βελτιώνετε τις αξιολογήσεις σας στο Bongle. Παράλληλα έχετε τη δυνατότητα να εξοπλίσετε καλύτερα την επιχείρησή σας (ο χώρος σας δεν είναι άλλος από ένα δωμάτιο με τρεις πάγκους και ένα γραφείο), αγοράζοντας περιφερειακά και εργαλεία που θα κάνουν απλούστερη τη δουλειά σας — κατά κύριο λόγο γλιτώνοντάς σας από επαναλαμβανόμενες κινήσεις όπως το βίδωμα/ξεβίδωμα και τη σύνδεση των καλωδίων.
Το gameplay του PC Building Simulator τώρα είναι αρκετά κοντά στην πραγματικότητα, τηρουμένων των αναλογιών πάντα. Ορισμένες διαδικασίες έχουν απλοποιηθεί αλλά το κόνσεπτ αποδίδεται άψογα. Θα χρειαστεί να συνδυάσετε μητρικές και επεξεργαστές συγκεκριμένων sockets, να επιλέξετε κάρτες γραφικών που σας δώσουν τις επιθυμητές επιδόσεις στο benchmark του 3DMark, να «παίξετε» με ρυθμίσεις στο BIOS και όλα αυτά λαμβάνοντας υπ’ όψιν το budget και τις προτιμήσεις του εκάστοτε πελάτη. Ευτυχώς τουλάχιστον το όλο «σπορ» είναι πολύ πιο ασφαλές σε σχέση με την πραγματικότητα.
Το πρόβλημα του PC Building Simulator, όπως και όλων των παιχνιδιών εξομοίωσης, είναι πως μετά από κάποιο χρονικό διάστημα καταντά επαναλαμβανόμενο. Έχοντας γράψει 65 ώρες παιχνιδιού, κατάφερα να φτάσω στο 25ο level, κάνοντας δικό μου το 75% της επιχείρησης. Κάπου όμως με κούρασαν οι 2080, οι BarraCuda και τα Carbide, οπότε έχοντας δει όλα όσα είχε να μου προσφέρει ο τίτλος του Claudiu Kiss, αποφάσισα να τα βροντήξω για να ακολουθήσω (spoiler alert) καριέρα μάγου στο Hogwarts. Α, ρε θείε Tim, πόσο μπροστά ήσουν!
Μου θύμισε: -
Κυκλοφορία έκδοσης: Ιανουάριος 2019
Πλατφόρμες: PS4, Xbox One, PC, Switch