#review | Inscryption
Ξεκινώντας το Inscryption περίμενα ένα τυπικό card game, άντε με δυο-τρεις πρωτότυπους μηχανισμούς και ένα κάπως ιδιαίτερο στυλ. Παιχνίδι της Devolver όμως που να μην ξεφεύγει απ’ τα συνηθισμένα γίνεται; Δε γίνεται. Και το συγκεκριμένο ήταν το άτιμο γεμάτο εκπλήξεις.
Ειλικρινά δεν ξέρω από που να ξεκινήσω. Ας πούμε ότι το παιχνίδι έχει μία βασική πλοκή που παρουσιάζεται μέσα από ερασιτεχνικά βίντεο, τραβηγμένα με κάμερα χειρός. Αυτή έχει να κάνει με τον vlogger Luke Carter ο οποίος ανοίγοντας διάφορα boosters καρτών, πέφτει πάνω στο Inscryption, ένα card game που έχει αποσυρθεί από την αγορά. Μία κάρτα έχει επάνω της ένα σετ συντεταγμένων τις οποίες ο Luke αποφασίζει να ακολουθήσει και κάπως έτσι ένα τρελό ταξίδι ξεκινά. Ο τίτλος διαθέτει τρεις πράξεις με το στόρι να εξελίσσεται ανάμεσά τους, κατά τη μετάβαση δηλαδή από τη μία στην άλλη.
Και στις τρεις φάσεις, η βάση του gameplay παραμένει η ίδια. Τόσο εσείς, όσο και ο εκάστοτε αντίπαλός σας, «κατεβάζετε» κάρτες στο ταμπλό. Κάθε κάρτα χαρακτηρίζεται από δύο αριθμούς (ζημιά/υγεία) και πιθανές έξτρα ιδιότητες. Οι δε διαθέσιμοι «διάδρομοι» ενδέχεται να είναι από τρεις έως πέντε: αν μία κάρτα έχει άλλη απέναντί της, τότε αναμετρούνται μεταξύ τους, σε διαφορετική περίπτωση, η ζημιά που προκαλεί, χτυπά κατ’ ευθείαν τον παίκτη. Όταν η διαφορά στη ζημιά που έχουν δεχθεί οι δύο παίκτες φτάσει το πέντε, τότε η παρτίδα ή ο γύρος λήγει και ανακηρύσσεται ο νικητής.
Η πρώτη φάση είναι το card game που θα ‘χετε δει στα περισσότερα screenshots. Παίζετε κόντρα στον Leshy, έναν μυστηριώδη τύπο ενώ βρίσκεστε στην καλύβα του. Θα κληθείτε να ολοκληρώσετε τρεις χάρτες σε στυλ επιτραπέζιου με μάχες, δοκιμασίες και επιλογές, εμπλουτίζοντας παράλληλα το deck σας. Η πρόοδός σας αποθηκεύεται αυτόματα, κάτι που σημαίνει ότι αν χάσετε, ξεκινάτε από την αρχή. Κι όμως το Inscryption έχει τον τρόπο να κάνει τον θάνατο κομμάτι της όλης διαδικασίας. Ανάμεσα στα παιχνίδια θα έχετε τη δυνατότητα να εξερευνήσετε την καλύβα και να λύσετε διάφορα παζλ που παραπέμπουν σε escape rooms — παιδευτείτε και δε θα βγείτε χαμένοι.
Στη δεύτερη φάση το παιχνίδι αλλάζει αποκτώντας στοιχεία platformer. Δεν θέλω να σας χαλάσω την έκπληξη αλλά σκεφτείτε το gameplay του προαναφερθέντος card game να εναλλάσσεται με εκείνο ενός τίτλου τύπου Super Mario Land ή Pokémon. Στην τρίτη και τελευταία πράξη, τα πράγματα αποκτούν ελαφρώς πιο… φουτουριστικό χαρακτήρα, με τον προαναφερθέντα συνδυασμό ως προς το gameplay να παραμένει και να πλαισιώνεται με στοιχεία escape room, όπως και στην πρώτη φάση. Τουλάχιστον εδώ ο θάνατος δεν επιφέρει επιστροφή στην αρχή, αφού υπάρχουν checkpoints στα οποία αποθηκεύεται η πρόοδός σας.
Ο τίτλος υιοθετεί μία ξεχωριστή αισθητική, μπλέκοντας το ρετρό με στοιχεία τρόμου και το εντυπωσιακό είναι πως ο συνδυασμός αυτός αποδίδει. Μην περιμένετε τα animations του Thronebreaker ή τις χαριτωμενιές του Stacklands. Το Inscryption είναι πιο μπρουτάλ: πιξελιασμένα γραφικά, ήχος με εφέ από sprite και τέτοια. Στον πυρήνα του όμως κρύβει ένα πραγματικά καλοφτιαγμένο card game και αυτό είναι που μετρά. Η ενδιαφέρουσα πλοκή έρχεται ως ευπρόσδεκτο εξτραδάκι και κάπως έτσι το τελικό αποτέλεσμα είναι πέρα για πέρα απολαυστικό.
Μου θύμισε: Thronebreaker: The Witcher Tales, Hearthstone
Κυκλοφορία έκδοσης: Οκτώβριος 2021
Πλατφόρμες: PS5, Xbox Series X|S, PS4, Xbox One, PC, Switch